Manus

MANUS

 

Här presenterar jag några av de pjäsmanus jag skrivit genom åren.

Tanken är att teaterföreningar m.fl. ska kunna få hem manus för läsning och sedan söka om uppföranderätt för att kunna framför det hela inför publik.

 

Nedan ser ni korta sammanfattningar av mina pjäser och om ni hittar något ni vill läsa mer av, så fyller ni i formuläret och skickar det till mig.

 

Visar det sig att du/ni vill sätta upp pjäsen så skriver vi ett uppföranderättsavtal.
Är ni en förening som är anslutna till ATR så kan vi ta avtalet via dem, även om manuset inte skulle finnas i deras bibliotek. 

Två plus två = 6

En sängkammarfars i köksmiljö (1992)

Antal roller: 7 (Fyra kvinnliga och tre manliga)

 

När Tomas kommer hem efter en slitsam arbetsvecka så överraskar hans fru honom med att hennes mamma kommer på besök över helgen så känns det som att helgen kommer att bli ännu jobbigare. Tomas minns med fasa svärmoderns tidigare besök, då hennes aptit på män är omvittnat stor. Grannen Gustavsson minns också svärmodern och gör allt för att hålla sig så långt borta som möjligt, vilket blir svårare än han tror.

Dessutom kan väl tilläggas att Röda Korsets klädinsamling spelar en oväntat stor roll i den här historien samt ett yngre par som bittert ångrar att de glömt tanka bilen just denna helg.

Man lever på hoppet 

Enaktare (1997)

Antal roller: 2 (HON & HAN, kan ändras.)

 

Ett möte på ett broräcke mellan två främlingar. HON ska hoppa från bron och HAN vill gärna se på. Under samtalets gång så börjar man fundera på om det verkligen är två personer som inte setts tidigare som vi träffar. HAN börjar fundera på om han inte sett HON tidigare, kanske rent av flera gånger? 

Ett lite annorlunda manus, för att vara av mig, med korta replikskiften och inga direkta scenanvisningar. En lite mörkare pjäs an vad jag annars brukar klämma ur mig.
Pjäsen har aldrig satts upp, kanske NI blir de som får ha urpremiär?

Arvet efter Arne (Skrevs tillsammans med Fredrik Andersson)

Ett litet farsartat lustspel (2008)

Antal roller: 9 (Tre kvinnliga och sex manliga)

 

Husbonden på gården, Arne, har gått hädan och nu ska arvet fördelas. Sonen Johan, som drivit gården åt sin far, förväntar sig naturligtvis att snart kunna titulera sig ”godsägare”. (Nåja, så stor gård är det inte…) Döm om hans förvåning när det plötsligt dyker upp en okänd bror till Johan, Bill Johnson från Amerika, och hans ”göölfränd”. Testamentet fördelar kvarlåtenskapen lika mellan den okände brodern och Johans son, Ragnar. Johan blir utan. Men det är något skumt med den där ”Bluffalo-Bill”…

Naturligtvis innehåller stycket också kärlek. Dels mellan Ragnar, som lider av et liiitet talfel, och Bills fästmö, Margret och dels mellan den kärlekskranka pigan Rut och den lite mer motsträvige drängen Rolf.

Lägg också till en nyfiken granne, som gärna tar lite ”tillbehör” när det bjuds, samt en riktig suput till advokat.

Dopp i spa’t!

Ett farsartat lustspel (2009)

Antal roller: 9 (Fem kvinnliga och fyra manliga)

 

När gården lagts i träda, djuren sålts och de små besparingarna är på väg att ta slut så måste något göras. F.d. bonden Bertil har dock lösningen på alla finansiella bekymmer; här ska öppnas ett spa för rika och berömda stockholmare. Hans fru är mer än tveksam men eftersom Bertil redan annonserat i tidningen och faktiskt fått bokningar, så är det väl bara att köra. Vad kan gå fel? Mycket visar det sig… Ansiktsmasker med hemliga ingredienser, yoga från Säffle och gyttjebad i kärret t.ex. Och har verkligen gästerna rent mjöl i påsen eller är det utblandat med bark, precis som hälsobullarna som serveras?

En riktig soppa - eller tre kokta och ett pucko

En farskomedi (2009)

Antal roller: 6 (Fyra kvinnliga och två manliga)

 

Miljöforskaren Tobbe har det inte lätt. Dels har han sin odräglige granne, Björn, och dessutom sin ”adliga” mor. Båda gör sitt bästa för att förpesta Tobbes liv.

Nu när Tobbe äntligen har fått en dejt, via nätet, så lyckas Björn inhysa en ”väninna” hos Tobbe för att inte Björns fru ska få reda på hans lilla snedsteg. När sen hans cyber-dejt och hans mamma kommer så blir det lite körigt för stackars Tobbe och som en extra krydda i Tobbes tilltrasslade liv så har Björns fru kommit på vad maken sysslar med och beslutar sig för att hämnas. Med hjälp av Tobbe naturligtvis. ”Jag? Älskare? Men snälla Monica... Jag kan inte... Jag vet inte hur man gör!” som Tobbe säger.

Svit 222

En fartfylld kriminalkomedi (2011)

Antal roller: 7 (Tre kvinnliga och fyra manliga)

 

En liga som får Jönssonligan att framstå som veritabla genier har just genomfört en kidnappning som ska generera en massa kosing. Men om man nu ska ligga lågt under tiden så ska man kanske inte ta in på en svit på stadens dyraste hotell, som dessutom styrs av en direktör med extremt moraliska värderingar. (Inte gifta, inte dela rum)

Och vad gör man när offrets pappa vägrar betala lösensumma? Ja, offret i fråga blir i alla fall förbannad och historien tar en ny vändning…

Allergivarningen är hög då vi har en chef som är allergisk mot siffran 2 och en underhuggare som lider av kraftig polisallergi. (Men gillar chokladpudding.)

Vildkattor i vadmal  (Skrevs tillsammans med Fredrik Andersson)

Ett farsartat lustspel från beredskapsåren (2011)

Antal roller: 11 (Fem kvinnliga och fyra manliga samt två norska flyktingbarn/ungdomar)

 

På en gård nära norska gränsen, mitt under brinnande världskrig, lever Arthur och Helmer i fred och harmoni. Detsamma kan man inte säga om deras fruar, Märta och Kristina, som är osams sedan flera år tillbaka. När Lottakåren ska sätta upp en bas så visar det sig att Arthur och Kristinas gård blir perfekt. Tydligen är bristen stor på lottor så plötsligt är Kristina och Märta rekryterade.

Kärleken i pjäsen står Nils och Malin för. Eftersom Nils är inkallad så blir det ju inte så ofta de unga tu kan ses.

Men vem är egentligen den där Fritz-Ole-Haakon-Olav som smyger omkring egentligen? Och vem är Applepie/Apfelstrudel?

Halabaloo på hemmet

En farsartad historia på hemmet (2012/2013)

Antal roller: 10 (Fem kvinnliga och fem manliga)


Det delvis privata vårdboendet Kameleonten ska fira 25-årsjubileum och direktören slår på stort och bjuder de boende på kaffe och mazarin samt tal av kommunalrådet. (Kommunen äger ju trots allt 49% av boendet.) Vad direktören och hans kärlekstörstande doktor inte riktigt vet, är att missnöjet hos gamlingarna pyr. Framför allt retar det krånglande kodlåsen gallfeber på dem. De bestämmer sig för att se till att boendet blir som de vill ha det. Vi kan ju konstatera att jubiléet inte går som direktör Kavat tänkt sig.

Pjäsen var ett beställningsjobb utifrån en idé som en teaterförening i Svennevad hade och urpremiären skedde där 2013.

Landsministerns högra hand

En farsartad komedi (2013)

Antal roller: 7 (Fem kvinnliga och två manliga)

 

Många är vi säkert som undrar vad som försiggår på Rosenbad egentligen. Vi kan ju bara hoppas att det inte går till som i denna pjäs. Sveriges landsminister har, som man säger, kvinnotycke och om hans snedsteg skulle komma ut så kommer nog opinionssiffrorna att sjunka som en sten. Det är hans högra hand, Roland, som ska se till att inte det händer. (Samt en massa annat som inte står i hans arbetsbeskrivning, som t.ex. läckande kranar, frysande isbjörnar samt plötsligt vara gift med landsministern.) Men plötsligt börjar det dyka upp avslöjande artiklar i Expressbladet, det är nästan så man kan tro att de har ett öra inne på landsministerns kontor…

Café Brevé

En ganska komisk historia (2014)

Antal roller: 8 (Tre kvinnliga och fem manliga)


Vi får i denna pjäs åter stifta bekantskap med Ragnar (Från Arvet efter Arne) som efter en tuff skilsmässa flyttat från gården. Det hela utspelar sig på en gård lite utanför en stad där Helga försöker driva sitt café. Eftersom caféet inte drar in några större inkomster har hon tvingats hyra ut ”Lillstugan” till en viss direktör Abrahamsson, som med len tunga försöker snärja Helga och vinna hennes hjärta. Detta uppskattas inte av Helgas fästman, Rudolf, som tar hälp av sin gode vän Ville och den nyinflyttade byfå… Ragnar, för att vinna kampen om Helgas hjärta. Bland annat måste Ragnar hjälpa Rudolf att hitta ”de rätta orden” när han ska fria till Helga. Det blir ett frieri som Helga aldrig kommer att glömma. Ingen annan heller förresten…

I hemmets lugna vrå

En ganska komisk historia (2021)

Antal roller: 4 (Två manliga, en kvinnlig och en mäklare)


En av de manliga skådespelarna kommer dock att ha fullt upp, då hans rollfigur i sin tur spelar ett stort antal olika skruvade karaktärer.

Pjäsen handlar om Cissi och Robban som ganska nyligen köpt hus. När pannan rasar så tvingas de hyra ut ett rum för att få ihop pengar till ny panna.
Redan i pjäsens början så börjar Cissi och Robban fundera på om de verkligen borde flyttat hit. Grannskapet verkar krylla av allehanda kufiska typer, rymningsbenägna giftormar, hemvävda nazister, extremt sällsynta insekter, kvartersfester där man tävlar i att kasta gamla damer, skjuta prick på Karlssons katt m.m.

När det visar sig att huset näst intill är självlysande av radioaktiv strålning så är måttet rågat. Men vem kan då tänka sig att köpa huset?

Från En riktig soppa - eller tre kokta och ett pucko som jag skrev 2009.

Beställa

Intresserad av att läsa någon (några) av pjäserna?

Skicka då iväg en liten beställning med vilken/vilka pjäser du vill läsa mer av med hjälp av formuläret nedan.

 

Eller vill du beställa ett nyskrivet manus? Hel pjäs eller sketch? Använd formuläret och berätta lite om dina tankar så tar jag kontakt och vi kan diskutera det hela lite närmare.

 
 
 
 

Café Brevé Urpremiär 2015

Dopp i spa't! Urpremiär 2010

Halabaloo på hemmet Urpremiär 2013

(Bilden från en uppsättning 2015)

Landsministerns högra hand 

Urpremiär 2014

Svit 222  Urpremiär 2012

Vildkattor i vadmal  Urpremiär 2012

Arvet efter Arne  Urpremiär 2009